Menghitung hari

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 22, 2009

masak & makan...

Bismillahirrahmanirrahim...

La ni tgh menaip sambil2 tunggu cookies siap dibakar (",). Hmmm...lama tak buat biskut. Selalu kek je. Senang. Sukat2 bahan, kacau, tuang & bakar. Kalau cookies, leceh sikit. Sukat2 bahan, kacau, kena buat saiz kecik2, banyak2 batch, bakar sedulang- sedulang..suhu pun lagi sensitif. Tapi seronok tgk bila dia tgh dibakar & bila masuk dalam mulut...

Cuti 3 bulan, 4 minggu, 120 hari ni, diri ini berharap & berazam untuk menajamkan lagi kemahiran memasak (walau tak sehabat chef2 di Asian Food Channel). Resipi asas & masakan Melayu & apa2 yang halalan toyyiba Insya Allah. Akan aku cuba sedaya mampu. Kemahiran asas yang perlu ada dalam diri tiap insan yang bergelar wanita. Masih percaya dgn kata2 ini. Aku pernah terbaca dalam sebuah artikel dalam majalah ANIS yg mengatakan air tangan seorang ibu dan isteri itu amat berkat. Tak percaya? Cuba kita ingat balik. Walau ibu kita hanya masak lauk yang rigkas seperti telur masak kicap atau ikan goreng atau hanya beri kita air kosong, rasa sangat sedap. Tak terkata. Kalah Western Food yang mahal2 ada di restoran2 terkemuka. Satu lagi tanda ialah bila kat kolej atau asrama, kita mula berkata "tak sabar nak balik...lama tak makan kari mak buat". Faktor utama yang menyumbang ialah keikhlasn, selawat, dan doa yang mengiringi proses pentediaan makanan itu (petua kalau nak makanan sedap, Insya Allah)...pengikat hati dan kasih sayang keluarga...

Apa yg aku suka masak & makan?. Tak banyak. Ikan siakap stim, ikan kari, sup ikan, spagetti & makaroni. Huh. Ikan saje. Ayam dalam sebulan ada 1 atau 2 kali je masuk perut aku ni. Kesian suami & anak2 aku nanti..hehe.Kenapa? 1- Sebab ikan lagi sedap & rasa macam2 (bawal, cencaru, siakap, kembung, ikan merah dll rasa lain2). Tak macam ayam. 2- Lebih selamat ( ayam-aku baca ada yang kena cucuk dari kena sembelih, kena buh ubat ). Ayam, pernah sekali saja aku belajar sembelih. Kem utk adik2 junior sekolah 2005 tak silap.

Aku & Kak Mus dah secara rasminya jadi chef untuk kem anjuran alma mater kami. Pengalaman 2 tahun. Haha. Kali pertama di Rabutia Gombak & kali ke-2 di Laman Bestari. Penat yang amat. Bayangkan. 2 orang je nak sediakan sarapan, makan tengahari, makan malm utk kira 40 orang. Dah tu...kena sediakan menu & etc. Kat Laman Bestari ok sikit sebab dapat beberapa 'junior chef'. Kak Mus...jom kita sahut cabaran lagi nak?

'Ala kullu haal, kena berazam utuk melakukan yang terbaik walaupun dimulakan dari langkah yang kecil. Pastikan makanan yang masuk ke dalam mulut kita, yang melalui esofagus, berehat sebantar dalam perut adalah dari sumber yang halal & diberkati kerana ia akan memberi kesan pada hati dan ibadah seharian...wallahu'alam...

No comments: