Menghitung hari

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, May 31, 2011

Daging Masak Kicap: Indian Style

Bahan- bahan:

- 1 kg daging (dihiris nipis)
- 1 cawan kicap manis
- 1/4 cawan serbuk cili
- 1 sudu kecil jintan (ditumbuk)
- 1 sudu kecil ketumbar (ditumbuk)
- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
- 2 sudu besar tepung jagung/ gandum
- 1 batang serai (dititik)
- 2 cawan air
- 3 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 inci halia (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 biji tomato (potong 'wegdes')
- 2 biji cili hijau (dipotong panjang)
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 sudu kecil bunga cengkih
- 1 bunga lawang
- 1 tangkai daun ketumbar
- garam secukup rasa
- minyak untuk menggoreng

1) Panaskan minyak. Goreng bawang merah, halia, bawang putih hingga kekuningan.
2) Tambah rempah ratus. Kacau
3) Tambah serbuk cili, ketumbar dan jintan. Kacau 1 minit.
4) Tambah 1 cawan air dan kicap. Gaul rata.
5) Tambah daging dan 1 cawan air.
6) Tambah tepung sebagai pemekat kuah.
7) Masukkan tomato, serai, cili hijau. Kacau rata.
8) Masukkan garam dan dengan menggunakan api sederhana, tunggu hingga daging empuk.
9) Hidangkan.

All the Best

2 comments:

blackwidow_13 said...

weh... aku nak share on air nnt leh?

Humaira Xai said...

Sila2.

Tapi ko adjust2 la arahan memasak aku yg haru tu...hih